Софтверски системи за колаборативно учење

Savov, Milan (2013) Софтверски системи за колаборативно учење. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Magisterska - Milan Savov.pdf

Download (2521Kb) | Preview

Abstract

Ситуацијата во која двајца или повеќе луѓе учат или се обидуваат да научат нешто заедно, се нарекува колаборативно учење. За разлика од индивидуалното учење, луѓето кои се ангажирани во колаборативното учење се потпираат и учат од знаењата и вештините на другите од тимот. Помагањето на студентите да ги развиваат своите меѓучовечки односи и вештини врз кои се потпира соработката е многу важен дел од подготовката за работа со светот. Способноста за разбирање на тимската работа, заедно со критичкото размислување, приспособувањето и самооценувањето се само дел од потребните вештини кои студентите треба да ги развијат во образованието. Учењето во онлајн светот е релативно нова и често необична појава. Преку популарните технологии и новите трендови кои се појавуваат и си заминуваат, праксата на учење од далечина постојано се менува.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: колаборативно учење, соработка, дискусии, системи за разговор, веб конференција, професор, студент, училница
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Dimitar Ljubotenski
Date Deposited: 02 Jul 2014 08:12
Last Modified: 02 Jul 2014 08:12
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10352

Actions (login required)

View Item View Item