Стоматопротетски третман кај повозрасната популација

Zlatanovska, Katerina and Radeska, Ana (2012) Стоматопротетски третман кај повозрасната популација. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 7 (14). p. 29. ISSN 1857-5994

[img] Text
Stomatoprotetski tretman kaj povozrasnata populacija - Медикус.docx

Download (18Kb)
[img]
Preview
Text
medikus14 2012 - stomatoprotetski tretman.pdf

Download (14Mb) | Preview

Abstract

Беззабост (anodontio totalis) е состојба кога во устата на пациентот недостасуваат сите заби. Тоталните забни протези се вид на забни надокнади кои претставуваат средство за стоматопротетско лечење на беззабите пациенти, со што се надокнадуваат изгубените заби и делови од алвеоларниот гребен и се овозможува да се обноват нарушените моторни функции на орофацијалниот систем (џвакање и зборување) и да се поврати изворниот облик на долната третина на лицето, на тој начин овозможувајќи им на овие особи активен и здрав живот. Према некои истражувања најголем број пациенти на кои им е потребна терапија со тотални протези се особи во средни и постари години, просечно над 51 година. Околу 50% од луѓето над 65-годишна возраст се беззаби. Терапијата на беззабите пациенти со тотални протези представува долготраен процес, но ни остварената терапија не е трајно решение. Анатомските структури се менуваат, па тоталните протези не одговараат на изменетите услови. Поради тоа пациентите со тотални протези треба да бидат под периодична и трајна контрола, со што можните штетни влијанија би се свеле на минимум.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Zlatanovska
Date Deposited: 07 Jul 2014 10:47
Last Modified: 07 Jul 2014 10:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10351

Actions (login required)

View Item View Item