Формулирање и имплементација на организациска стратегија со фокус на структурата, културата и соодветен стил на лидерство

Efremova, Vesna (2014) Формулирање и имплементација на организациска стратегија со фокус на структурата, културата и соодветен стил на лидерство. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_Magisterska-Vesna Efremova-pdf za fax.pdf

Download (2087Kb) | Preview

Abstract

Во овој научно-истражувачки труд е објаснет процесот на формулирање и имплементација на организациска стратегија. Денес, во динамични и турбулентни услови на стопанисување и силна конкурентска борба, стратегиските менаџери треба да посветат особено внимание на процесот на формулирање организациска стратегија со цел да се остварат позитивни резултати во работењето. Во трудот се објаснети различните нивоа на формулирање на организациската стратегија како и опциите кои им се на располагање на стратегиските менаџери кога одлучуваат во кој правец ќе се движи организацијата во иднина. Сепак, во процесот на стратегиски менаџмент посебно важен дел е соодветното имплементирање на веќе формулираната стратегија. Ниту најдобро формулираната стратегија нема да ги даде посакуваните резултати ако не е соодветно имплементирана. Во таа смисла, особено внимание треба да се посвети на изборот на соодветна организациска структура, креирање корпоративна култура и примена на стратегиско лидерство. Менаџерите мораат добро да ја познаваат организациската стратегија, да применуваат различни концепти и модели за нејзиното имплементирање и да го согледаат влијанието врз организациските резултати.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: резултати, концепти, опции, процес, услови, конкурентска борба
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 01 Jul 2014 13:26
Last Modified: 01 Jul 2014 13:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10334

Actions (login required)

View Item View Item