Корелација помеѓу реалната геолошка средина и геоелектричниот модел

Doneva, Blagica (2009) Корелација помеѓу реалната геолошка средина и геоелектричниот модел. Masters thesis, Faculty of Natural and Technical Sciences.

[img]
Preview
Text
magisterska Blagica Doneva.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Целта на магистерската работа е да се прикаже корелацијата, односно поврзаноста на геолошката градба на истражуваните терени (Кочанска депресија и бања Банско) со добиениот геоелектричен модел. На почетокот се дадени теориските основи на геоелектричните методи и типовите: метода на сопствен потенцијал, на индуцирана поларизација и на специфичен електричен отпор, метода која е користена при изработката на магистерскиот труд. Понатаму се дадени мерните инструменти и програмскиот пакет за обработка на податоците. Посебно внимание е дадено на влезните податоци користени при моделирањето, односно геолошката градба на истражуваните терени и мерните податоци од теренските мерења, како и добиениот геоелектричен модел. Обработката и анализата на податоците е вршена со програмскиот пакет Ipi2Win, софтвер создаден за автоматска и интерактивна полуавтоматска интерпретација на податоци од вертикално електрично сондирање, преставени како криви во една димензија интерпретирани како единечен профил.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 01 Jul 2014 14:06
Last Modified: 01 Jul 2014 14:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10324

Actions (login required)

View Item View Item