Серолошки маркери на хепатит Б и ц кај пациенти на хемодијализа

Ivanovski, Vasilka (2013) Серолошки маркери на хепатит Б и ц кај пациенти на хемодијализа. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_vasilka.pdf

Download (1280Kb) | Preview

Abstract

Хемодијализа претставува неопходен и редовен доживотен третман за пациентите со хронична бубрежна болест во терминална фаза кои немаат можност за трансплантација. Покрај несомнениот бенефит од третманот со хемодијализа кај оваа група болни, евидентен е ризикот од инфекција со вирусите на hepatitis B и C која доведува до оштетување на црниот дроб. Од друга страна, имуносупресиваната природа на самата бубрежна болест често пати доведува до појава на хроницитет кај овие пациенти, што претставува можност за проширување на инфекцијата и кај други хемодијализни болни. Со сеопфатна статистичка анализа успеавме да ги детектираме HCV и HBV инфекции што потенцијално можат да бидат пренесени на друг организам. Целосното елаборирање на резултатите од овој труд ја покажува процентуалната застапеност на HBsAg(16,3%),antiHCV(75,5%) иHBsAg/antiHCV(8,2%) кај пациентите на хемодијализа (возраст,пол,години на дијализа) за 2013 година. Овие резултати (претходно нотирани) укажуваат на потребата од постојана серолошка дијагностика како и преземање на соодветни превентивни мерки за да би се намалиле последиците на трансмисија на HCV и HBV инфекциикај пациентите на хемодијализа.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: инфекција, имунитет, детекција, превенција, антитело, антиген.
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 01 Jul 2014 12:50
Last Modified: 04 Aug 2015 11:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10307

Actions (login required)

View Item View Item