Виртуелна реалност во психотерапијата

Stojanova, Aleksandra and Loshkovska, Suzana and Bikov, Dusan (2014) Виртуелна реалност во психотерапијата. In: ETAI-2011, 16-17 Sept 2011, Ohrid, Macedonia.

[img]
Preview
Text
P-8_etai2011.pdf

Download (1732Kb) | Preview

Abstract

Aпстракт – Виртуелна реалност (ВР) претставува нова технологија, која во иднина го очекува својот најголем подем. Ваквата технологија може да се искористи како одлична алатка за помош во психотерапијата. Таа нуди можности кои се прифатени од терапевтите и пациентите. Во оваа статија се опишани предностите кои ги нуди виртуелната реалност во областа на психотерапијата и начинот на кој се разликува од традиционалната психотерапија. Даден е краток преглед на ВР апликации кои се користат за совладување на акрофобија, клаустрофобија, страв од летање, страв од јавен настап, страв од инсекти, проблеми при јадење и намалување на болката кај пациентите. Исто така, прикажани се резултатите од користењето на таквите терапии, колку тие се прифатени и употребувани. Клучни зборови - виртуелна реалност (ВР), психотерапија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Dusan Bikov
Date Deposited: 01 Jul 2014 13:29
Last Modified: 01 Jul 2014 13:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10297

Actions (login required)

View Item View Item