Кинезитерапија и рехабилитација на пациенти со повреди на рамениот појас

Dimov, Bogdanco (2013) Кинезитерапија и рехабилитација на пациенти со повреди на рамениот појас. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img] Slideshow
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_bone.презентација.pptx

Download (707Kb)

Abstract

Трауматските повреди на делот на рамениот појас се многу чести кај луѓето од различна возраст без разлика на начинот на нивното настанување. Почнувајќи уште од начинот на самото раѓање, неонаталниот период, период на детството, предшколската и школската возраст кај децата, периодот на младинци, средната возраст, период на најголема работоспособна активност како и подоцнежната старечка возраст, е проследен со сите овие повреди и како тaкви се меѓу најзастапените во поново време. Многу често се застапени и во најразлични спортски активности како: ракометари, одбојкари, кошаркари, атлетичари, пливачи, скијачи, при повреди во сообракајни несреќи и несакани повреди во индустријата. Честопати и настануваат сами по себе како: болкови синдроми на рамениот сплет, трауми, дисторзии, луксации, фрактури, и воспалителни процеси притоа како такви треба благовремено да се третираат и рахабилитираат. Во процесот на рахабилитација се вклучуваат повеќе тимови од медицински лица кој се грижат уште од оперативниот третман и нега, па се до нивниот краен рахабилитациски процес и лекување, се со цел да се вратат намалените функции на повредениот дел или екстремитет и враќање на индивидуата во неговите секојдневни активности.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 01 Jul 2014 08:09
Last Modified: 01 Jul 2014 08:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10293

Actions (login required)

View Item View Item