Слободното време на студентите од Педагошкиот факултет во Штип

Sivevska, Despina and Popeska, Biljana (2014) Слободното време на студентите од Педагошкиот факултет во Штип. In: Научни скуп са међународним учешћем на тему: Савремене тенденције у наставним и ваннаставним активностима на Учитељским (педагошким) факултетима, Универзитет у Нишу, Учитељски факултет у Врању.

[img]
Preview
Text
Zbornik Savremene tendencije - za autore-240s..pdf

Download (8Mb) | Preview

Abstract

Слободното време на младите е голем и значаен временски простор, кој ако е недоволно осмислен и воден, може да биде извор и место за неправилно и неприфатливо однесување и појава на зависности кај младите. Содржините со кои е исполнето слободното време на младите е важен аспект кои придонесува за формирање на нивниот идентитет и квалитет на живот во иднина. Затоа е особено важно да се обрне внимание за негово организирање и структурирање, притоа водејќи сметка за вистинските потреби на младите за забава, дружење, како и за активностите кои содржат предизвици, како и физички и ментален напор. Имајќи ја предвид важноста на слободното време за правилно и целосно развивање на младите личности вниманието во трудот го насочивме кон идентификување на активностите со кои е исполнето слободното време на младите, со посебен акцент на студентите од Факултетот за образовни науки во Штип. Во трудот, преку анкетен прашалник утврдивме колку слободно време имаат студентите и со кои содржини и активности истото е исполнето. Добиените резултати ги посочуваат можните насоки за идно позитивно делување и насочување на младите кон правилен избор на активности кои ќе влијаат на севкупен позитивен развој на комплетната личноста.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: слободно време, активности во слободното време, студенти
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Despina Sivevska
Date Deposited: 01 Jul 2014 13:23
Last Modified: 01 Jul 2014 13:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10292

Actions (login required)

View Item View Item