Емпириска анализа на детерминантите на економскиот раст и нивото на доходот во контекст на новата теорија на раст

Petreski, Goce and Lazarov, Darko (2012) Емпириска анализа на детерминантите на економскиот раст и нивото на доходот во контекст на новата теорија на раст. Прилози, Македонска академија на науки и уметности - МАНУ. ISSN 0350-1698

[img]
Preview
Text
Nova teorija na rast pdf.pdf

Download (527Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Content Contributions.pdf

Download (272Kb) | Preview

Abstract

Истражувањето спроведено во рамките на овој научен труд е насочено кон анализа на факторите кои го детерминираат економскиот раст и нивото на дохот (животниот стандард) во светлото на новата теорија на раст. Квалитетот и квантитетот на податоци кои ги изразуваат различните аспекти на растот и развојот, во изминатиот период бележат тенденција на континуирано подобрување. Во таа насока, таквите подобрувања создаваат можност за продлабочени емпириски истражувања на “силите” кои го движат растот, а воедно овозможува идентификување на дел од причините за различните стапки на економски раст помеѓу земјите. Истражувањето се базира на факторска анализа на неколку индикатори применети на примерок од 56 земји за временски период од 1992-2008 година, идентификувајќи на тој начин три групи на фактори: “иновациите и квалитетот на иновацискиот систем”, “човечкиот капитал”, и “квалитетот на институциите изразен преку нивото на корупција”. Резултатите од истражувањето недвосмислено ја подврдуваат силната сигнификантна врска помеѓу индикаторите кои ги тестиравме во однос на економскиот раст и (нивото на доход) животниот стандард.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Darko Lazarov
Date Deposited: 30 Jun 2014 09:25
Last Modified: 21 Oct 2014 13:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10226

Actions (login required)

View Item View Item