Општа епидемиологија

Danilovski, Dragan and Orovchanec, Nikola and Vasilevska, Kristin and Taushanova, Biljana and Velic Stefanovska, Vesna and Isjanovska, Rozalinda and Zafirova-Ivanovska, Beti and Zdravkovska, Milka and Pavlovska, Irina (2007) Општа епидемиологија. Recenziran ucebnik; Visokoskolski ucebnici . Institut za epidemiologija i biostatistika so medicinska informatika, Medicinski fakultet, Skopje. ISBN 978-9989-2534-2-3

[img]
Preview
Image
scan0005.jpg

Download (1812Kb) | Preview
[img]
Preview
Image
scan0006.jpg

Download (339Kb) | Preview

Abstract

Последниве години епидемиологијата станува се позначаен и понеопходен инструмент како во јавното здравство, така и во клиничката пракса. Епидемиологијата претставува базична наука за превенцијата на болестите и има голема улога во развојот и евалуацијата на јавноздравстваните стратегии и тактики, како и во социјалните и легислативните сфери. Денес епидемиологијата, заедно со лабораториските истражувања се употребува за идентификација на ризик-факторите асоцирани со настанувањето на болестите и нарушувањата на човековото здравје и за расветлување на патогенетските маханизми. Епидемиолошкиот начин на размислување, епидемиолошката методологија и нејзината употреба предизвикуваат се поголем интерес кај се поширока група професионалци во здравството, но и кај јавноста во целина. Оваа книга дава увид во принципите и методите на епидемиологијата.

Item Type: Book
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Milka Zdravkovska
Date Deposited: 27 Jun 2014 13:11
Last Modified: 14 Oct 2014 11:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10218

Actions (login required)

View Item View Item