Експозиција на одредени професионални канцерогени и ризик од појава на белодробен карцином

Pavlovska, Irina and Taushanova, Biljana and Zafirova-Ivanovska, Beti and Zdravkovska, Milka (2011) Експозиција на одредени професионални канцерогени и ризик од појава на белодробен карцином. Medicus, XVI (2). pp. 56-61. ISSN 1409-6366

[img]
Preview
Text
DOC002 (2) so Irina Pavlovska 2011.pdf

Download (905Kb) | Preview
[img] Text
index.html

Download (19Kb)
Official URL: http://www.medalb.com/gazeta/Medicus16.pdf

Abstract

Карциномот на бели дробови е најчест во светот, но, со големи разлики меѓу одделни подрачја. Околу 5% од смртните случаи, предизвикани од карцином се условени од експонираноста кон одредени супстанции, присутни на работното место. Цел на истражувањето е да се согледаат евентуални каузални асоцијации меѓу професионалната експонираност и настанувањето и дистрибуцијата на белодробниот карцином. Материјал и методи: Истражувањето е casse-control студија. Во неа се вклучени 185 лица заболени од белодробен карцином (БК) и идентичен број лица без малигно заболување, кои претставуваат контролна група (КГ). Преку пресметување на ризиците со стапки на предимство (Odds ratio - OR)се дефинирани факторите на ризик, кои имаат улога во настанувањето на болеста, а со интервали на доверба е дефинирана статистичката значајност на испитуваните варијабли како фактори на ризик.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Milka Zdravkovska
Date Deposited: 26 Jun 2014 13:29
Last Modified: 26 Jun 2014 13:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10211

Actions (login required)

View Item View Item