Третирање на цврст текстилен и комунален органски отпад

Golomeova, Saska and Srebrenkoska, Vineta and Zhezhova, Silvana (2013) Третирање на цврст текстилен и комунален органски отпад. Natural Resources and Technology. ISSN 185-6966

[img]
Preview
Text
827-1303-1-PB.pdf

Download (463Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/NRT/article/view/82...

Abstract

Текстилните претпријатија го фрлаат цврстиот текстилен отпад и заедно со останатиот комунален отпад локално се собира и се исфрла на депониите, каде што крајно се уништува со горење без никакво енергетско искористување. Цврстиот комунален отпад е составен од биоразградлив (органски) и бионеразградлив (неоргански) отпад кој може како суровина пак да се користи. Во трудот се прикажани методи за третирање на цврст органски отпад чијшто производ е високоенергетски гас, кој понатаму се користи за добивање на топлинска и електрична енергија. Клучни зборови: анаеробна дигестија, депониски гас, органски отпад

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Materials engineering
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Saska Golomeova
Date Deposited: 19 Jun 2014 10:28
Last Modified: 05 Feb 2018 10:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10120

Actions (login required)

View Item View Item