Антибактериски лекови за системска примена во денталната медицина

Angelovska, Bistra (2011) Антибактериски лекови за системска примена во денталната медицина. In: Антимикробни средства во дентална медицина, 05.03.2011, Прилеп. (Unpublished)

[img] Slideshow
антибиотици стоматолози.ppt

Download (6Mb)
[img]
Preview
Image
vnatre ANTIBIOTICI 2011.jpg

Download (1372Kb) | Preview

Abstract

Воведувањето на антибиотиците во медицинската пракса е несомнено најзначајното достигнување во фармакотерапијата на 20 век. Тоа е единствената група на лекови чија употреба го продолжи животот на луѓето и овозможи лекување на некои од фаталните болести. До денеска се откриени и претставени на пазарот стотици нови антимикробни агенси. Повеќето антибиотици се препишуваат на амбулантски лекувани болни Имаат огромен значај за сите области на медицината, но:се употребуваат многу почесто одошто е оправдано,имаат селективна токсичност спрема микроорганизмите,но покажуваат и несакани реакции што може да ги изложи болните на непотребен ризик, рекумерната, а особено неоправданата употреба на антибиотици доведува до сé поголема распространетост на резистенцијата меѓу микроорганизмите. За подобрување на фармакотрапијата е значајно: рационален пристап при примената добро познавање на механизамот на нивното делување, антимикробниот спектар, токсичноста, фармакокинетските особини, меѓусебниот синергизам и антагонизам и нивната цена

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Bistra Angelovska
Date Deposited: 18 Jun 2014 11:38
Last Modified: 18 Jun 2014 11:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10071

Actions (login required)

View Item View Item