Предизвици во педијатриската терапија-Зошто имаме толку малку истражувања?

Zisovska, Elizabeta and Dimitrovska Ivanova, Marija and Sterjovska-Aleksovska, Andrijana (2012) Предизвици во педијатриската терапија-Зошто имаме толку малку истражувања? In: Стручно - научен симпозиум Факултет за медицински науки, 20 Dec 2012, Универзитет Гоце Делчев - Штип. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Презентација.pdf

Download (104Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Содржина.pdf

Download (73Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ПРЕДИЗВИЦИ ВО ПЕДИЈАТРИСКАТА ТЕРАПИЈА - ЗОШТО ИМАМЕ ТОЛКИ МАЛКУ ИСТРАЖУВАЊА.pdf

Download (126Kb) | Preview

Abstract

Децата често треба да примаат лекови кои се базирани на податоци од возрасните. Многу напори се вложуваат за да се обезбеди соодветно истражување кај децата и да се најде најдобрaта терапија. Компаниите за лекови се соочени со многу предизвици и потешкотии при изведувањето на клинички студии во педијатриската популација, затоа што тие одат со многу комплексност и трошоци. Покрај етичките, економските, регулаторните и техничките барања при нивното изведување, културните специфики не смеат да се запостават. Експертите во Етичките комитети го имаат истиот статус како експерти кои изведуваат научна евалуација и се поврзани со задолжителните правила на Европската комисија, поврзани со отсуство на конфликт на интереси и постоење на доверливост. За секое клиничко истражување во педијатријата, задолжителна е согласност од родителите, нивна дозвола, и во некои случаи дури и согласност на пациентот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Dimitrovska
Date Deposited: 12 Jun 2014 14:19
Last Modified: 06 Aug 2015 10:39
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10062

Actions (login required)

View Item View Item