Балканските војни низ призмата на теоретската рамка на концептот на безбедносна дилема

Marolov, Dejan (2012) Балканските војни низ призмата на теоретската рамка на концептот на безбедносна дилема. In: Сто години од балканските војни. Македонска академија за нaуките и уметностите, Скопје.

[img]
Preview
Text
MANU.pdf

Download (979Kb) | Preview
[img] Text
Балканските војни низ призмата на пошироката теоретска рамка на концептот на ,,безбедносна дилема”.doc

Download (157Kb)

Abstract

Овој труд ќе има за цел да ги обработи двете Балкански војни и однесувањето на државите – учесници, притоа користејќи се со теоретскиот концепт на т.н. „безбедносна дилема“ како еден од клучните концепти во науката на меѓународните односи. Идејата е да се изврши обработка на Балканските војни конкретно во сите клучни елементи на оваа теоретската рамка со што ќе може да се увиди дали државите - учесници во Балканските војни се наоѓале во овој теоретски концепт, односно дали примената на овој теоретски концепт во конкретниот случај може да понуди определени одговори во однос на причините за започнување на војната помеѓу завојуваните страни - учесниците во првата и втората Балканска војна, прашањето за балансот на силата и неговата промена како и за променливоста на сојузништвата помеѓу учесниците во војните. Заради успешно постигнување на оваа цел, при изработката на трудот ќе се користиме со релевантна странска и домашна литература која го третира овој теоретски концепт на меѓународните односи, но и историски го прикажува временскиот период на Балканските војни (1912–1913). На овој начин дадената проблематика ќе биде обработена од еден поинаков агол за кој конкретно многу малку е пишувано и работено.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dejan Marolov
Date Deposited: 11 Jun 2014 09:36
Last Modified: 11 Jun 2014 09:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10027

Actions (login required)

View Item View Item